עקרונות ותכנים

אד"מ בתנועה - ילדים - מחול יצירתי

משובי ילדים לפעילות:
ל. גרינוולד - הייתה שנים רבות בסטודיו, ואח"כ כתבה:
...דבר ראשון: יידע גופני עצום בכל תחומי ההתעמלות, והחינוך המוסיקלי שהעניק לי הסטודיו! ...חוץ מזה הוא העניק לי גם דברים שונים כמו: ריכוז, ביטחון עצמי, יחס לנמצא סביבי, פיתוח דמיון ואסוציאציות, הקשבה לאחרים, שתיקה לזמן ממושך... הסטודיו הרגיל אותי לדעת לעבוד קשה, ולדעתי עוד דבר מאוד חשוב שהעניק לי הסטודיו – הוא האפשרות לדיבור דרך תנועה וריקוד ולא רק דרך הפה... קשב בתנועה והבעה בתנועה.
...אני חושבת שהסטודיו העניק לי כול מה שהיה יכול והוסיף לי דברים שלאחרים אין...לבוא לסטודיו בשבילי היה לעבור מעולם אחד לעולם שני, מהעולם הרועש סביבי לעולם השקט הפנימי, לעולם הפרטי שלי. כול אחד ועולמו, כול אחד והגוף שלו...
כול מי שחי איתי ידע שבימי ראשון ורביעי אסור להתקשר אלי...גם היום ותמיד - אשתמש במה שהעניק לי הסטודיו במשך כול שבע וחצי השנים. זה באמת מלב אל לב, ובהרבה הרבה תודה לכולם".
(ל. גרינוולד)

ילדים 10ילדים 11ילדים 12

 
נ. גבעתי - הייתה שנים רבות בסטודיו, ואח"כ כתבה:
"...הסטודיו נתן לי המון, מגילות לא יספיקו כדי לכתוב את כול הדברים... בעיקר בשני תחומים:
א. התעמלות לשיפור הגוף - למדתי איך עלי לשפר את יציבת גופי, וניתנו לי לכך תרגילים אישיים לעבודה עצמית...
ב. הבעה עצמית – אם דרך בניית מיבנים, (דרך ציור ועוד...), ואם דרך תנועה בהגבה למוסיקה...
...לעיתים הוטל עלינו להתנועע עם כלים (חישוק, כדור, חבל וכ"ו), למדתי מעבודה זו, את הכלי, את מעלותיו וחסרונותיו, ואת חסרונותי שלי – דרכו...
למדתי לקבל ולהתנסות בניסיונות תנועה של חברותי ולהעביר להן את שלי, למדתי לשתף פעולה ולעבוד ביחד... ועוד למדנו דרך התנועה: על החגים (!), על קווים ישרים, עקומים ואלכסוניים (– ודרך זה על מספרים ואותיות...), על שווי-משקל, על ערכים כמו: קטן וגדול, צר ורחב, קטוע ונמשך (בדרך להבנה מוסיקלית על סטקטו ולגטו...) ועוד.
הריקוד לצלילי המוסיקה הוסיף לי המון. עד עתה אני מסוגלת לרקוד לפי כל מוסיקה שאני שומעת, ולעיתים אני לא יכולה לעצור את עצמי מלרקוד לקול צלילים שאני שומעת...למדנו גם על סוגי ריקוד שונים ואת הצעדים והתנועות התואמים... למדתי לקבל את המוסיקה במשמעות רחבה: אסוציאציה, מקצב, חלוקה לקטעים (א', ב', וכ"ד), בחירת נושא לריקוד – אישי, או קבוצתי, או לימוד צעדים מסויימים לפי הקצב והתוכן...
בריקוד קבוצתי בנושא משותף – למדתי להקשיב למישהי אחרת שרוקדת ומתנועעת, ולמדתי איך לפתח ריקוד !... למדתי איך אפשר לפתח אפשרויות תנועה והבעה בריקוד בהקשר לחגי ישראל ובהתאם לשירי החג ולמדתי עוד המון, המון דברים... אני רוצה להודות לך דרורה שנתת לי כול זאת".
(נ. גבעתי)

ילדים 1ילדים 2ילדים 3

 

התהליך: התנסות ארוכת שנים בהדרכה ובהוראה, ובטווח גילים רחב ומגוון, הניעה אותי להשקיע מחשבה רבה ועבודה מרובה, ביצירת דרך תנועתית מיוחדת לילדים: דרך שתכלול בתוכה ערכי חינוך מצד אחד, והנאה ושעשוע מצד שני: מודעות לגוף וליציבה נכונה בד בבד עם הכרות לעולם המחול היצירתי ולאומנויות אחרות.
בדרך תנועתית זו, מתפתחות יכולות כמו: ערנות לסביבה ולסובב, סקרנות, גילוי והתבוננות, מוטיבציה ורצון להתנסות...ועד יכולות כמו: קשב לעצמי ולזולתי - סובלנות הדדית (קבלת האחר!), נכונות לעזור, לתת ולתרום לחברה. שיפור יכולת ריכוז, הבנה לעצמי ולחומר הנלמד. שיפור היכולת הגופנית - תנועתית של הילד, ושיפור יכולתו היצירתית!.

דרכי-העבודה:
שאלה מנחה / התנסות / עבודה עצמית וגילוי / הסתכלות בניסיונות של אחרים / שיחה, בירור / התנסות בהעברת הניסיונות מאחד לשני (כדרך חינוכית: לדעת "לתת" ו"לקבל")/ פיתוח ניסיונות של הילדים לחומר לימודי (לפי מטרות המורה ובהתאם לנתונים של התלמידים ושל הסביבה) / שילוב אפשרויות נוספות להמחשת הנלמד: התנסות עם חפצים תואמים/ בניית מבנים/ ציור/ שיתוף פעולה בתנועה עם בן-זוג ובקבוצה/ לימוד מבנה מוסיקלי והקשר לעולם התנועה (קצב, מקצב, הרמוניה ועוד)/ לימוד צעדים מסוימים בסגנונות ריקוד שונים/ קשר לאומנויות אחרות/ הבעה בריקוד – לפי נושאים המוכתבים מן המורה, או באסוציאציה חופשית בהגבה להקשבה למוסיקה/ יצירה עצמית– לבד, עם בן-זוג , או בקבוצה/ ועוד ועוד.

ילדים 7ילדים 8ילדים 9

 

דוגמא:
אם רוצים ללמד את הילד על מבנה מפרק הכתף ואפשרויות התנועה במפרק זה:
אפשר לשאול את הילדים מה הם יודעים על הכתף? לבקשם למשש וללטף את הכתף ולשאול מה הם גילו? בדרך כלל יענו הילדים: "שהמפרק עגול ונעים" - והרי פתיחת דרך למנחה להוסיף יידע על שאר המפרקים ה "כדוריים" בגוף, על מגע וכו': או ללמידה על כדור בכלל, או על קווים עגולים וישרים
בכלל...
אפשר לבקש את הילדים לנסות להניע את המפרק (או את היד במפרק) באופן חופשי, ואח"כ לשאול אותם מה הרגישו, מה גילו? – לשוחח ולברר מה התגלה באמצעות ההתנסות, ומכאן שוב לפתח נושאים רבים בתנועה, כמו למשל: "כיוונים במרחב", "מישורי תנועה", "מעגלים" ועוד.
כמו כן אפשר להציע לנסות לצייר את 'איזור הכתף' – ובכך לפתוח גשר וקשר לאומנויות אחרות...להושיט יד לחבר – מגע עם החבר, או גם להתנועע ביחד - וכך לפתוח דרך לשיתוף פעולה, ועוד.

ילדים 4ילדים 5ילדים 6

 

כאן המנחה יכול לבחור איך להמשיך את ההנחיה: הוא יכול להציע לתלמידים להמשיך לגלות אפשרויות תנועה נוספות של הכתף בהתאם להנחיותיו, או ללמדם להסתכל בניסיונות של אחרים (ללמוד מהם וללמד את שלך - חינוך לסבלנות ולסובלנות, לתת ולקבל), או שהבחירה של המנחה תהייה ל"הכתיב" לילדים תהליכי-תנועה חדשים לשיפור ההבנה ויכולת התנועה במפרק המדובר: או הצעה ל"כתף רוקדת" באופן חופשי או מודרך - לפי מוסיקה תואמת: או הנחייה לחיפוש מגע של כתף עם כתף של בן-זוג והתנועעות ביחד...וכן הלאה והלאה.

 

לסיכום:
באמצעות 'תרבות התנועה' ניתן להעניק לילד ערכי חינוך רבים ומגוונים המשפרים את איכות חייו, מאפשרים לו לצמוח כאדם מאושר, פורה ויוצר, וכך גם נפתח לו השער החשוב לתרבות בכלל.